Recepti

Recepti

Božićni keksi s cimetom

Sastojci:
500 g brašna
5 g cimeta
1 prašak za pecivo
5 g mljevenih orašastih plodova
2 jaja
100 g smeđeg šećera
1 žlica meda
125 g maslaca
1 vanilin šećer

Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u hladnjaku, a onda izvaljajte valjkom za tijesto te kalupom izrežite željene oblike – Djeda Božićnjaka, boriće, zvjezdice…
Lim obložite papirom za pečenje, posložite kekse i pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta na 180°C. Kada iz izvadite ostavite ih da se ohlade, a onda ih ukrasite po želji — čokoladom, medom, marmeladom šećerom ili bojom za kolače.
U slast!

Božićni keksi s cimetom

Drugi recepti

Zdravo varivo

Zdravo varivo

Postupak: Ječmenu kašu namočiti u vodi preko noći. Na ulju pržiti luk, dodati slaninu i mrkvu. Zaliti temeljcem ili vodom, dodati ječmenu kašu i grašak te kad zavrije ubaciti krumpir narezan na manje kocke. Začiniti po želji i dodati list lovora. Jelo je gotovo dok su...

Veseli rižoto

Veseli rižoto

Postupak: Povrće narezati na veće kockice. Izdinstati luk na maslacu te dodati ostalo povrće, pomiješati i dinstati na laganoj vatri dok ne omekša. Rižu posebno skuhati, ali ne do kraja. Sve zajedno pomiješati, zaliti s malo temeljca i vinom da se sve poveže i riža...

Jednostavna tjestenina sa šparogama

Jednostavna tjestenina sa šparogama

Postupak: Rastopite maslac, dodajte brašno i napravite svjetlu zapršku. Zalijte ju slatkim vrhnjem, posolite, popaprite i dodajte parmezan. Dobro promiješajte i dodajte šparoge i kuhajte nekoliko minuta. U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte tjesteninu, zatim ju...

Lagane pureće rolice

Lagane pureće rolice

Postupak: Puretinu izrezati na veće odreske, potući i posoliti. Zatim izrezati trake cca 3 cm širine i u to zamotati šunku i sir, i rubove pričvrstiti čačkalicom. Rolice posložiti u lim za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici cca 30 min na 180°C dok ne dobije zlatno...