Recepti

Recepti

Domaće krafne

(normativ za 20 krafni)

Sastojci:
330 g  glatkog brašna
330 g oštrog brašna
2 g soli
12 g  kvasca
100 g šećera
1/2 vanilin šećera
1 čajna žličica arome vanilije
6 žumanjaka
80 ml ulja
3 dl mlijeka
40 ml ruma
šećer u prahu
ulje za prženje

U zdjelici usitnimo kvasac, dodamo 3 žlice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka i dobro promiješamo te stavimo u brašno koje smo prethodno dobro promiješali. Otopljeni kvasac malo prekrijemo brašnom i pustimo da se digne dok mi pripremamo žumanjke sa šećerom. Žumanjke i šećer dobro izradimo mikserom i dodamo ulje, mlijeko, aromu vanilije i rum. Umiješamo sve sastojke u brašno.
Izrađujemo tijesto mikserom 15 min.

Od tijesta oblikujemo kuglice cca 60 g i ostavimo ih da se dižu 45-50 min na sobnoj temperaturi. Podignute kuglice/krafne staviti u duboku vruću masnoću na temperaturi od 180 °C tako da ona strana koja je bila dolje ide gore i poklopiti poklopcem posudu u kojoj ih pržimo. Pržimo ih tako poklopljene 2-3 min. Pogledamo da li imaju lijepu boju te ih okrenemo i ostavimo otklopljene dok se ne isprže do kraja.

Posipamo ih šećerom u prahu. Punimo ih po želji s raznim nadjevima. 😍 🍩

domaće krafne

Drugi recepti

PIK krvavice s kiselim zeljem

PIK krvavice s kiselim zeljem

Priprema: Na tavi zagrijemo ulje, stavimo sitno narezani luk i hamburger te sve zajedno popržimo i stavimo kiselo zelje. Začinima i dinstamo dok zelje ne omekša, krvavice stavimo u nauljeni pleh i stavimo u pećnicu na 180°C na 40 minuta. Dobar tek!

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Priprema: Batat ogulite, narežite na kockice i kuhajte u slanoj vodi. Za to vrijeme prepržite luk i češnjak na maslacu, dodajte piletinu narezanu na manje kockice i pirjajte dok meso ne omekša. Dodajte hokaido tikvu narezanu na iste kockice kao i meso. Kada tikva...

Svinjski lungić sa šampinjonima

Svinjski lungić sa šampinjonima

Priprema: Svinjski lungić očistiti od žilica i masnoće i narezati na medaljone debljine 2 cm te posoliti. U tavi na maslacu kratko prepržiti medaljone i nakon toga izvaditi ih i staviti na stranu. Na tavu dodati sitno sjeckani luk. Čim luk promijeni boju treba odmah...

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...