Recepti

Recepti

Domaće krafne

(normativ za 20 krafni)

Sastojci:
330 g  glatkog brašna
330 g oštrog brašna
2 g soli
12 g  kvasca
100 g šećera
1/2 vanilin šećera
1 čajna žličica arome vanilije
6 žumanjaka
80 ml ulja
3 dl mlijeka
40 ml ruma
šećer u prahu
ulje za prženje

U zdjelici usitnimo kvasac, dodamo 3 žlice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka i dobro promiješamo te stavimo u brašno koje smo prethodno dobro promiješali. Otopljeni kvasac malo prekrijemo brašnom i pustimo da se digne dok mi pripremamo žumanjke sa šećerom. Žumanjke i šećer dobro izradimo mikserom i dodamo ulje, mlijeko, aromu vanilije i rum. Umiješamo sve sastojke u brašno.
Izrađujemo tijesto mikserom 15 min.

Od tijesta oblikujemo kuglice cca 60 g i ostavimo ih da se dižu 45-50 min na sobnoj temperaturi. Podignute kuglice/krafne staviti u duboku vruću masnoću na temperaturi od 180 °C tako da ona strana koja je bila dolje ide gore i poklopiti poklopcem posudu u kojoj ih pržimo. Pržimo ih tako poklopljene 2-3 min. Pogledamo da li imaju lijepu boju te ih okrenemo i ostavimo otklopljene dok se ne isprže do kraja.

Posipamo ih šećerom u prahu. Punimo ih po želji s raznim nadjevima. 😍 🍩

domaće krafne

Drugi recepti

Rolada od vepra

Rolada od vepra

Postupak: Rolada od vepra U mljeveno meso dodamo sol, papar i jaje te sve dobro izmiješamo. Od smjese napravimo veliku četvrtastu šniclu, na nju stavimo ploške šunke, trake crvene paprike i sira te zarolamo u roladu koju omotamo sa šnitama špeka. Roladu uvijemo...

Zapečena sarma

Zapečena sarma

Priprema: Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini. Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa...

Božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s cimetom

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u...

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Priprema: Kruh narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i zalijemo s mlijekom da se namoči. U tavi zagrijemo maslac pa dodamo narezani luk i dinstamo dok ne pocrveni, a zatim dodamo šećer, aceto balzamico i brusnice te kuhamo oko 10 min. Ostavimo da se malo ohladi,...