Recepti

Recepti

Domaće krafne

(normativ za 20 krafni)

Sastojci:
330 g  glatkog brašna
330 g oštrog brašna
2 g soli
12 g  kvasca
100 g šećera
1/2 vanilin šećera
1 čajna žličica arome vanilije
6 žumanjaka
80 ml ulja
3 dl mlijeka
40 ml ruma
šećer u prahu
ulje za prženje

U zdjelici usitnimo kvasac, dodamo 3 žlice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka i dobro promiješamo te stavimo u brašno koje smo prethodno dobro promiješali. Otopljeni kvasac malo prekrijemo brašnom i pustimo da se digne dok mi pripremamo žumanjke sa šećerom. Žumanjke i šećer dobro izradimo mikserom i dodamo ulje, mlijeko, aromu vanilije i rum. Umiješamo sve sastojke u brašno.
Izrađujemo tijesto mikserom 15 min.

Od tijesta oblikujemo kuglice cca 60 g i ostavimo ih da se dižu 45-50 min na sobnoj temperaturi. Podignute kuglice/krafne staviti u duboku vruću masnoću na temperaturi od 180 °C tako da ona strana koja je bila dolje ide gore i poklopiti poklopcem posudu u kojoj ih pržimo. Pržimo ih tako poklopljene 2-3 min. Pogledamo da li imaju lijepu boju te ih okrenemo i ostavimo otklopljene dok se ne isprže do kraja.

Posipamo ih šećerom u prahu. Punimo ih po želji s raznim nadjevima. 😍 🍩

domaće krafne

Drugi recepti

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...

Tortilje s tunom

Tortilje s tunom

Priprema: U posudi pomiješajte kukuruz, sitno narezane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt te dodajte po želji sol i papar. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju. Zagrijte tortilju 30 sekundi sa svake...

Torta od poriluka

Torta od poriluka

Priprema: Poriluk očistite, narežite, operite i stavite na 10 min u kipuću vodu da se kratko prokuha. Posudu u kojoj ćete pripremati namažite uljem, na dno stavite polovicu poriluka, na njega stavite na ploške narezanu rajčicu, posipajte s krušnim mrvicama i prekrijte...

Kukuruzna zlevanka

Kukuruzna zlevanka

Priprema: Mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i vanilin šećer te dobro izmiksati. Smjesu preliti u kalup prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Šljive i vrhnje dodati na tako raspoređenu...