Recepti

Recepti

EGGNOG-Punč od jaja

Sastojci:
6 žumanjaka
2 bjelanjka
700 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
60 ml punč-ruma
60 ml bourbon
340 ml konjaka
150 g šećera
prstohvat soli
muškatni oraščić

 

Priprema:
U žumanjke dodati 100 g šećera i miksati sve dok smjesa ne postane svijetla i gusta. U mlijeko dodati prstohvat soli te ga zagrijati. Uz stalno miješanje vruće mlijeko polagano dodati u smjesu jaja i šećera. Sve zajedno vratiti na vatru i kuhati dok se smjesa ne zgusne, oko 3 min.
Smjesu procijedi u veću posudu i pričekati da se ohladi uz povremeno miješanje. Dodati slatko vrhnje, bourbon, punch-rum i konjak, pokriti i ostaviti u hladnjaku preko noći.

Sljedeći dan umutiti dva bjelanjka na pari s preostalih 50 g šećera, smjesa bi nakon 3 min. trebala biti glatka i šećer bi se trebao otopiti. Maknuti s pare i izmiksati u čvrsti snijeg te lagano umiješati u ohlađenu smjesu od žumanjaka. Stavite u čaše ili lončiće po izboru i ukrasite s malo muškatnog oraščića.

Drugi recepti

PIK krvavice s kiselim zeljem

PIK krvavice s kiselim zeljem

Priprema: Na tavi zagrijemo ulje, stavimo sitno narezani luk i hamburger te sve zajedno popržimo i stavimo kiselo zelje. Začinima i dinstamo dok zelje ne omekša, krvavice stavimo u nauljeni pleh i stavimo u pećnicu na 180°C na 40 minuta. Dobar tek!

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Priprema: Batat ogulite, narežite na kockice i kuhajte u slanoj vodi. Za to vrijeme prepržite luk i češnjak na maslacu, dodajte piletinu narezanu na manje kockice i pirjajte dok meso ne omekša. Dodajte hokaido tikvu narezanu na iste kockice kao i meso. Kada tikva...

Svinjski lungić sa šampinjonima

Svinjski lungić sa šampinjonima

Priprema: Svinjski lungić očistiti od žilica i masnoće i narezati na medaljone debljine 2 cm te posoliti. U tavi na maslacu kratko prepržiti medaljone i nakon toga izvaditi ih i staviti na stranu. Na tavu dodati sitno sjeckani luk. Čim luk promijeni boju treba odmah...

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...