Recepti

Recepti

EGGNOG-Punč od jaja

Sastojci:
6 žumanjaka
2 bjelanjka
700 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
60 ml punč-ruma
60 ml bourbon
340 ml konjaka
150 g šećera
prstohvat soli
muškatni oraščić

 

Priprema:
U žumanjke dodati 100 g šećera i miksati sve dok smjesa ne postane svijetla i gusta. U mlijeko dodati prstohvat soli te ga zagrijati. Uz stalno miješanje vruće mlijeko polagano dodati u smjesu jaja i šećera. Sve zajedno vratiti na vatru i kuhati dok se smjesa ne zgusne, oko 3 min.
Smjesu procijedi u veću posudu i pričekati da se ohladi uz povremeno miješanje. Dodati slatko vrhnje, bourbon, punch-rum i konjak, pokriti i ostaviti u hladnjaku preko noći.

Sljedeći dan umutiti dva bjelanjka na pari s preostalih 50 g šećera, smjesa bi nakon 3 min. trebala biti glatka i šećer bi se trebao otopiti. Maknuti s pare i izmiksati u čvrsti snijeg te lagano umiješati u ohlađenu smjesu od žumanjaka. Stavite u čaše ili lončiće po izboru i ukrasite s malo muškatnog oraščića.

Drugi recepti

Rolada od vepra

Rolada od vepra

Postupak: Rolada od vepra U mljeveno meso dodamo sol, papar i jaje te sve dobro izmiješamo. Od smjese napravimo veliku četvrtastu šniclu, na nju stavimo ploške šunke, trake crvene paprike i sira te zarolamo u roladu koju omotamo sa šnitama špeka. Roladu uvijemo...

Zapečena sarma

Zapečena sarma

Priprema: Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini. Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa...

Božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s cimetom

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u...

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Priprema: Kruh narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i zalijemo s mlijekom da se namoči. U tavi zagrijemo maslac pa dodamo narezani luk i dinstamo dok ne pocrveni, a zatim dodamo šećer, aceto balzamico i brusnice te kuhamo oko 10 min. Ostavimo da se malo ohladi,...