Recepti

Recepti

EGGNOG-Punč od jaja

Sastojci:
6 žumanjaka
2 bjelanjka
700 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
60 ml punč-ruma
60 ml bourbon
340 ml konjaka
150 g šećera
prstohvat soli
muškatni oraščić

 

Priprema:
U žumanjke dodati 100 g šećera i miksati sve dok smjesa ne postane svijetla i gusta. U mlijeko dodati prstohvat soli te ga zagrijati. Uz stalno miješanje vruće mlijeko polagano dodati u smjesu jaja i šećera. Sve zajedno vratiti na vatru i kuhati dok se smjesa ne zgusne, oko 3 min.
Smjesu procijedi u veću posudu i pričekati da se ohladi uz povremeno miješanje. Dodati slatko vrhnje, bourbon, punch-rum i konjak, pokriti i ostaviti u hladnjaku preko noći.

Sljedeći dan umutiti dva bjelanjka na pari s preostalih 50 g šećera, smjesa bi nakon 3 min. trebala biti glatka i šećer bi se trebao otopiti. Maknuti s pare i izmiksati u čvrsti snijeg te lagano umiješati u ohlađenu smjesu od žumanjaka. Stavite u čaše ili lončiće po izboru i ukrasite s malo muškatnog oraščića.

Drugi recepti

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...

Tortilje s tunom

Tortilje s tunom

Priprema: U posudi pomiješajte kukuruz, sitno narezane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt te dodajte po želji sol i papar. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju. Zagrijte tortilju 30 sekundi sa svake...

Torta od poriluka

Torta od poriluka

Priprema: Poriluk očistite, narežite, operite i stavite na 10 min u kipuću vodu da se kratko prokuha. Posudu u kojoj ćete pripremati namažite uljem, na dno stavite polovicu poriluka, na njega stavite na ploške narezanu rajčicu, posipajte s krušnim mrvicama i prekrijte...

Kukuruzna zlevanka

Kukuruzna zlevanka

Priprema: Mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i vanilin šećer te dobro izmiksati. Smjesu preliti u kalup prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Šljive i vrhnje dodati na tako raspoređenu...