Recepti

Recepti

Jelenji sote s vrganjima i kestenima

Sastojci:
600 g jelenjeg buta
50 g maslaca
200 g vrganja
200 g crvenog luka
300 g kestena
50 g džema od smokve i naranče
50 g suhih brusnica
sol, papar, vegeta
crno vino

Bijeli žganci s krumpirom:
200g krumpira
100g pšeničnog griza
0,25l mlijeka

Priprema sotea:
Jelenji but marinirati 2 dana u ulju.
Crveni luk pirjati s jelenjim mesom narezanim na trakice, dodati začine i podlijevati s mesnim temeljcem. Kestene skuhati, očistiti, pola propasirati u umak,  a pola ostaviti cijele.
Kad meso omekša ubaciti vrganje, džem od smokve i naranče, te brusnice. Umak poboljšati s crnim vinom po želji.

Priprema bijelih žganca s krumpirom:
Skuhati krumpir te ga propasirati. Ugrijati zajedno 250ml vode i 250ml mlijeka, posoliti te ukuhati griz, umiješati propasirani krumpir i maslac te dobro promiješati.
Oblikovati prilog sa žlicom po želji, preliti s maslacem ili proprženim špekom.

Drugi recepti

Jaja punjena paštetom

Jaja punjena paštetom

Postupak: Jaja u ljusci kuhati u vodi oko 8 minuta. Na malo maslaca ispržiti češnjak, jetrica narezana na male komadiće i šampinjone na listiće.Po potrebi podlijevati goveđim temeljcem dok sve ne postane mekano i ispari većina tekućine. Maknuti s vatre, usitniti...

Jesensko varivo s PIK kobasicama

Jesensko varivo s PIK kobasicama

Priprema: Na maslinovom ulju lagano pirjati usitnjeni luk, narezanu mrkvu i celer na kockice, dodati poriluk narezan na kolutiće, narezane vrganje, češnjak i tikvu te lovorov list. Zaliti s vodom te dodati namočenu leću, začiniti i ostaviti kuhati, pred kraj u varivo...

Orahnjača

Orahnjača

Postupak pripreme: Kvasac rastopiti u 1 dl mlakog mlijeka i malo šećera, u brašno dodati kvasac, šećer, malo soli, žumanjke, otopljeni maslac i mlijeko. Zamijesiti tijesto, pokriti ga krpom i ostaviti da se digne. Pomiješamo orahe, grožđice, maslac, med i šećer te sve...

Omlet s bučom

Omlet s bučom

Priprema: Na ulju prepržiti luk, papriku i tikvu, dinstati dok sve ne omekša. Dodati razmućena jaja i sir narezan na kockice. Posoliti i popapriti prema želji. Peći nekoliko minuta otklopljeno, zatim poklopiti i peći još nekoliko minuta. Dobar tek!