Recepti

Recepti

Jelenji sote s vrganjima i kestenima

Sastojci:
600 g jelenjeg buta
50 g maslaca
200 g vrganja
200 g crvenog luka
300 g kestena
50 g džema od smokve i naranče
50 g suhih brusnica
sol, papar, vegeta
crno vino

Bijeli žganci s krumpirom:
200g krumpira
100g pšeničnog griza
0,25l mlijeka

Priprema sotea:
Jelenji but marinirati 2 dana u ulju.
Crveni luk pirjati s jelenjim mesom narezanim na trakice, dodati začine i podlijevati s mesnim temeljcem. Kestene skuhati, očistiti, pola propasirati u umak,  a pola ostaviti cijele.
Kad meso omekša ubaciti vrganje, džem od smokve i naranče, te brusnice. Umak poboljšati s crnim vinom po želji.

Priprema bijelih žganca s krumpirom:
Skuhati krumpir te ga propasirati. Ugrijati zajedno 250ml vode i 250ml mlijeka, posoliti te ukuhati griz, umiješati propasirani krumpir i maslac te dobro promiješati.
Oblikovati prilog sa žlicom po želji, preliti s maslacem ili proprženim špekom.

Drugi recepti

Domaće krafne

Domaće krafne

U zdjelici usitnimo kvasac, dodamo 3 žlice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka i dobro promiješamo te stavimo u brašno koje smo prethodno dobro promiješali. Otopljeni kvasac malo prekrijemo brašnom i pustimo da se digne dok mi pripremamo žumanjke sa šećerom....

Rolada od vepra

Rolada od vepra

Postupak: Rolada od vepra U mljeveno meso dodamo sol, papar i jaje te sve dobro izmiješamo. Od smjese napravimo veliku četvrtastu šniclu, na nju stavimo ploške šunke, trake crvene paprike i sira te zarolamo u roladu koju omotamo sa šnitama špeka. Roladu uvijemo...

Zapečena sarma

Zapečena sarma

Priprema: Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini. Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa...

Božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s cimetom

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u...