Recepti

Recepti

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Sastojci:
1 purica cca 2 kg
1 kg krumpira
150 g sušenog kruha
2 jaja
10 g šećera
2 dl mlijeka
100 g maslaca
250 g luka
1 dl balzamičkog octa
40 g brusnica
Kadulja, majčina dušica, ružmarin
Sol, papar

Priprema:
Kruh narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i zalijemo s mlijekom da se namoči. U tavi zagrijemo maslac pa dodamo narezani luk i dinstamo dok ne pocrveni, a zatim dodamo šećer, aceto balzamico i brusnice te kuhamo oko 10 min.
Ostavimo da se malo ohladi, pomiješamo s kruhom te dodamo jaja kako bi lakše povezali u kompaktnu smjesu.
Puricu napunimo smjesom i zatvorimo unutrašnjost. U posudi pomiješamo sjeckanu kadulju, majčinu dušicu, ružmarin, sol i papar.  Puricu premažemo izvana i stavimo ju u pećnicu na 180°C oko 2 sata.
Krumpir narežemo na veće komade i stavimo ga oko purice nakon sat i pol pečenja.
Dobar tek!

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Drugi recepti

Rolada od vepra

Rolada od vepra

Postupak: Rolada od vepra U mljeveno meso dodamo sol, papar i jaje te sve dobro izmiješamo. Od smjese napravimo veliku četvrtastu šniclu, na nju stavimo ploške šunke, trake crvene paprike i sira te zarolamo u roladu koju omotamo sa šnitama špeka. Roladu uvijemo...

Zapečena sarma

Zapečena sarma

Priprema: Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini. Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa...

Božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s cimetom

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u...

Orada u škartocu

Orada u škartocu

Priprema: Orade očistiti, oprati i osušiti, izvana i iznutra posoliti i posuti suhim bosiljkom. Krumpir oguliti, očistiti mrkvu i češnjak te sve povrće posoliti i popapriti i narezati na tanke ploške zajedno s limunom. Na pleh za pečenje prvo staviti papir za pečenje...