Recepti

Recepti

Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom

(normativ za 4 osobe)
800 g pilećeg filea
400 g palente
1 l vrhnja za kuhanje
5 dl mlijeka
1 dl maslaca
1 limun
50 g češnjaka
100 g luka
30 dag tikvica
1 dl ulja
1 kg rajčica
250 g matovilca
sol, papar

Na ulju popržimo pileći file koji smo prethodno začinili sa solju i paprom. Pileći file ostavimo sa strane te pripremimo umak od tikvica.
Sitno nasjeckamo češnjak i crveni luk, popržimo ga na vrućem ulju te dodamo tikvice narezane na sitne kockice. Tikvice lagano popirjamo i dodamo manju količinu vrhnja za kuhanje. Umak serviramo u manje posudice.
Na kraju skuhamo palentu. U posudu ulijemo preostalo vrhnje za kuhanje i mlijeko te dodamo malo tekućeg maslaca, sol i limunov sok. Kada počne lagano krčkati lagano sipamo palentu i miješamo. Palentu kuhamo vrlo kratko na laganoj vatri.
Pileći file i palentu serviramo na tanjur s rajčicom narezanom na ploške, matovilcem ili salatom po izboru te s umakom od tikvica.

Jelo je pripremio chef  Rade iz KTC restorana Mura.

Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom_ktc (5) Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom_ktc (5)

Drugi recepti

Pureće party štangice

Pureće party štangice

Pureća prsa narezati na štapiće debljine prsta. Posoliti i popapriti sa svih strana, po želji dodati curry ili mljeveni kumin te ostaviti da se marinira. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žutanjke posoliti i uz dodavanje brašna...

Carsko meso iz tave

Carsko meso iz tave

Na carskom mesu napravimo rezove cca 5 milimetara u obliku kockica te u meso utrljamo sol i krupno mljeveni papar. Češnjak nasjeckamo na sitno, a mladi luk narežemo na kolutiće. Začinjeno carsko meso uvaljamo u brašno te ga ispečemo na 80 g maslaca do zlatno žute...

Punjene KTC rajčice

Punjene KTC rajčice

Rajčice izdubimo sa žlicom, ostavimo poklopac. Punjenje: svježi sir izmiješamo sa šunkom narezanom na sitne kockice, dodamo sjeckani peršin, vlasac, kiselo vrhnje, malo soli i 1 jaje. Napunimo rajčice, stavimo poklopac te ih naslažemo u namašćenu keramičku posudu,...

Pohani cvjetovi bazge

Pohani cvjetovi bazge

Od jaja, brašna, praška za pecivo, šećera i mlijeka napravimo glatku smjesu te dodamo rum i limunovu koricu. Cvjetove bazge umočimo u smjesu te ih kratko pržimo u vrućem ulju. Ispržene cvjetove stavimo na ubrus da upije višak masnoće. Serviramo uz preljev od jagoda...