Recepti

Recepti

Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom

(normativ za 4 osobe)
800 g pilećeg filea
400 g palente
1 l vrhnja za kuhanje
5 dl mlijeka
1 dl maslaca
1 limun
50 g češnjaka
100 g luka
30 dag tikvica
1 dl ulja
1 kg rajčica
250 g matovilca
sol, papar

Na ulju popržimo pileći file koji smo prethodno začinili sa solju i paprom. Pileći file ostavimo sa strane te pripremimo umak od tikvica.
Sitno nasjeckamo češnjak i crveni luk, popržimo ga na vrućem ulju te dodamo tikvice narezane na sitne kockice. Tikvice lagano popirjamo i dodamo manju količinu vrhnja za kuhanje. Umak serviramo u manje posudice.
Na kraju skuhamo palentu. U posudu ulijemo preostalo vrhnje za kuhanje i mlijeko te dodamo malo tekućeg maslaca, sol i limunov sok. Kada počne lagano krčkati lagano sipamo palentu i miješamo. Palentu kuhamo vrlo kratko na laganoj vatri.
Pileći file i palentu serviramo na tanjur s rajčicom narezanom na ploške, matovilcem ili salatom po izboru te s umakom od tikvica.

Jelo je pripremio chef  Rade iz KTC restorana Mura.

Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom_ktc (5) Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom_ktc (5)

Drugi recepti

Domaće krafne

Domaće krafne

U zdjelici usitnimo kvasac, dodamo 3 žlice šećera, prelijemo s 1.5 dl mlakog mlijeka i dobro promiješamo te stavimo u brašno koje smo prethodno dobro promiješali. Otopljeni kvasac malo prekrijemo brašnom i pustimo da se digne dok mi pripremamo žumanjke sa šećerom....

Rolada od vepra

Rolada od vepra

Postupak: Rolada od vepra U mljeveno meso dodamo sol, papar i jaje te sve dobro izmiješamo. Od smjese napravimo veliku četvrtastu šniclu, na nju stavimo ploške šunke, trake crvene paprike i sira te zarolamo u roladu koju omotamo sa šnitama špeka. Roladu uvijemo...

Zapečena sarma

Zapečena sarma

Priprema: Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini. Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa...

Božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s cimetom

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u...