Recepti

Recepti

Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom

(normativ za 4 osobe)
800 g pilećeg filea
400 g palente
1 l vrhnja za kuhanje
5 dl mlijeka
1 dl maslaca
1 limun
50 g češnjaka
100 g luka
30 dag tikvica
1 dl ulja
1 kg rajčica
250 g matovilca
sol, papar

Na ulju popržimo pileći file koji smo prethodno začinili sa solju i paprom. Pileći file ostavimo sa strane te pripremimo umak od tikvica.
Sitno nasjeckamo češnjak i crveni luk, popržimo ga na vrućem ulju te dodamo tikvice narezane na sitne kockice. Tikvice lagano popirjamo i dodamo manju količinu vrhnja za kuhanje. Umak serviramo u manje posudice.
Na kraju skuhamo palentu. U posudu ulijemo preostalo vrhnje za kuhanje i mlijeko te dodamo malo tekućeg maslaca, sol i limunov sok. Kada počne lagano krčkati lagano sipamo palentu i miješamo. Palentu kuhamo vrlo kratko na laganoj vatri.
Pileći file i palentu serviramo na tanjur s rajčicom narezanom na ploške, matovilcem ili salatom po izboru te s umakom od tikvica.

Jelo je pripremio chef  Rade iz KTC restorana Mura.

Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom_ktc (5) Piletina u umaku od tikvica s kremastom palentom_ktc (5)

Drugi recepti

Jaja punjena paštetom

Jaja punjena paštetom

Postupak: Jaja u ljusci kuhati u vodi oko 8 minuta. Na malo maslaca ispržiti češnjak, jetrica narezana na male komadiće i šampinjone na listiće.Po potrebi podlijevati goveđim temeljcem dok sve ne postane mekano i ispari većina tekućine. Maknuti s vatre, usitniti...

Jelenji sote s vrganjima i kestenima

Jelenji sote s vrganjima i kestenima

Priprema sotea: Jelenji but marinirati 2 dana u ulju. Crveni luk pirjati s jelenjim mesom narezanim na trakice, dodati začine i podlijevati s mesnim temeljcem. Kestene skuhati, očistiti, pola propasirati u umak,  a pola ostaviti cijele. Kad meso omekša ubaciti...

Jesensko varivo s PIK kobasicama

Jesensko varivo s PIK kobasicama

Priprema: Na maslinovom ulju lagano pirjati usitnjeni luk, narezanu mrkvu i celer na kockice, dodati poriluk narezan na kolutiće, narezane vrganje, češnjak i tikvu te lovorov list. Zaliti s vodom te dodati namočenu leću, začiniti i ostaviti kuhati, pred kraj u varivo...

Orahnjača

Orahnjača

Postupak pripreme: Kvasac rastopiti u 1 dl mlakog mlijeka i malo šećera, u brašno dodati kvasac, šećer, malo soli, žumanjke, otopljeni maslac i mlijeko. Zamijesiti tijesto, pokriti ga krpom i ostaviti da se digne. Pomiješamo orahe, grožđice, maslac, med i šećer te sve...