Recepti

Recepti

Punjene tikvice s humusom u umaku od rajčica

(za 4 osobe)
Punjene tikvice
4 tikvice srednje veličine
400 g humusa s bučinim košticama
1 dl sezamovog ulja
sol

Umak
200 g cherry rajčica
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
60 g maslina bez koštica
ulje
1 dl bijelog vina
sol, papar i vegeta natur mediteran

Prilog
200 g prosa
1 dl ulja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
sol i papar

Tikvice po dužini prerezati i izdubiti dio s košticama te ih lagano posoliti. Humus staviti u dresir vrećicu i napuniti tikvice. Pokapati sa sezamovim uljem.
Peći u pećnici na 190°C, otprilike 25 min tako da humus dobije malo boje, a tikvice omekšaju.
Na ulju kratko popržiti narezane masline na kolutiće i češnjak. Dodati na kolutove narezan luk i još kratko pržiti, a zatim dodati rajčice prerezane na polovice. Nakon par minuta dodati vino i začine. Prokuhati da ishlapi kiselina od vina i rajčica. Probati i po potrebi dodati začine.
Na ulju popržiti luk i proso da postanu staklasti. Dodati sjeckani češnjak, kratko popržiti i zaliti s vrućom vodom ili s povrtnim temeljcem i začiniti. Proso bi trebao biti gotov kroz 30-ak minuta.

Jelo je pripremio chef Josip iz restorana Ivanec.

Punjene tikvice s humusom u umaku od rajčicaPunjene tikvice s humusom u umaku od rajčica

Drugi recepti

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...

Tortilje s tunom

Tortilje s tunom

Priprema: U posudi pomiješajte kukuruz, sitno narezane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt te dodajte po želji sol i papar. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju. Zagrijte tortilju 30 sekundi sa svake...

Torta od poriluka

Torta od poriluka

Priprema: Poriluk očistite, narežite, operite i stavite na 10 min u kipuću vodu da se kratko prokuha. Posudu u kojoj ćete pripremati namažite uljem, na dno stavite polovicu poriluka, na njega stavite na ploške narezanu rajčicu, posipajte s krušnim mrvicama i prekrijte...

Kukuruzna zlevanka

Kukuruzna zlevanka

Priprema: Mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i vanilin šećer te dobro izmiksati. Smjesu preliti u kalup prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Šljive i vrhnje dodati na tako raspoređenu...