Recepti

Recepti

Punjene tikvice s humusom u umaku od rajčica

(za 4 osobe)
Punjene tikvice
4 tikvice srednje veličine
400 g humusa s bučinim košticama
1 dl sezamovog ulja
sol

Umak
200 g cherry rajčica
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
60 g maslina bez koštica
ulje
1 dl bijelog vina
sol, papar i vegeta natur mediteran

Prilog
200 g prosa
1 dl ulja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
sol i papar

Tikvice po dužini prerezati i izdubiti dio s košticama te ih lagano posoliti. Humus staviti u dresir vrećicu i napuniti tikvice. Pokapati sa sezamovim uljem.
Peći u pećnici na 190°C, otprilike 25 min tako da humus dobije malo boje, a tikvice omekšaju.
Na ulju kratko popržiti narezane masline na kolutiće i češnjak. Dodati na kolutove narezan luk i još kratko pržiti, a zatim dodati rajčice prerezane na polovice. Nakon par minuta dodati vino i začine. Prokuhati da ishlapi kiselina od vina i rajčica. Probati i po potrebi dodati začine.
Na ulju popržiti luk i proso da postanu staklasti. Dodati sjeckani češnjak, kratko popržiti i zaliti s vrućom vodom ili s povrtnim temeljcem i začiniti. Proso bi trebao biti gotov kroz 30-ak minuta.

Jelo je pripremio chef Josip iz restorana Ivanec.

Punjene tikvice s humusom u umaku od rajčicaPunjene tikvice s humusom u umaku od rajčica

Drugi recepti

PIK krvavice s kiselim zeljem

PIK krvavice s kiselim zeljem

Priprema: Na tavi zagrijemo ulje, stavimo sitno narezani luk i hamburger te sve zajedno popržimo i stavimo kiselo zelje. Začinima i dinstamo dok zelje ne omekša, krvavice stavimo u nauljeni pleh i stavimo u pećnicu na 180°C na 40 minuta. Dobar tek!

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Priprema: Batat ogulite, narežite na kockice i kuhajte u slanoj vodi. Za to vrijeme prepržite luk i češnjak na maslacu, dodajte piletinu narezanu na manje kockice i pirjajte dok meso ne omekša. Dodajte hokaido tikvu narezanu na iste kockice kao i meso. Kada tikva...

Svinjski lungić sa šampinjonima

Svinjski lungić sa šampinjonima

Priprema: Svinjski lungić očistiti od žilica i masnoće i narezati na medaljone debljine 2 cm te posoliti. U tavi na maslacu kratko prepržiti medaljone i nakon toga izvaditi ih i staviti na stranu. Na tavu dodati sitno sjeckani luk. Čim luk promijeni boju treba odmah...

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...