Recepti

Recepti

Punjene tikvice s humusom u umaku od rajčica

(za 4 osobe)
Punjene tikvice
4 tikvice srednje veličine
400 g humusa s bučinim košticama
1 dl sezamovog ulja
sol

Umak
200 g cherry rajčica
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
60 g maslina bez koštica
ulje
1 dl bijelog vina
sol, papar i vegeta natur mediteran

Prilog
200 g prosa
1 dl ulja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
sol i papar

Tikvice po dužini prerezati i izdubiti dio s košticama te ih lagano posoliti. Humus staviti u dresir vrećicu i napuniti tikvice. Pokapati sa sezamovim uljem.
Peći u pećnici na 190°C, otprilike 25 min tako da humus dobije malo boje, a tikvice omekšaju.
Na ulju kratko popržiti narezane masline na kolutiće i češnjak. Dodati na kolutove narezan luk i još kratko pržiti, a zatim dodati rajčice prerezane na polovice. Nakon par minuta dodati vino i začine. Prokuhati da ishlapi kiselina od vina i rajčica. Probati i po potrebi dodati začine.
Na ulju popržiti luk i proso da postanu staklasti. Dodati sjeckani češnjak, kratko popržiti i zaliti s vrućom vodom ili s povrtnim temeljcem i začiniti. Proso bi trebao biti gotov kroz 30-ak minuta.

Jelo je pripremio chef Josip iz restorana Ivanec.

Punjene tikvice s humusom u umaku od rajčicaPunjene tikvice s humusom u umaku od rajčica

Drugi recepti

Kremasti rižoto s piletinom i povrćem

Kremasti rižoto s piletinom i povrćem

Luk očistimo i nasjeckamo ga na sitno, pola piletine narežemo na kockice, a pola ostavimo kao odreske, narežemo dimljeni špek na kockice. U lonac stavimo 1,6 l vode, zasolimo i kada zakipi stavimo rižu te ju kuhamo na laganoj vatri dok ne postane al dente. U zagrijanu...

Bezglutenski muffini s borovnicama

Bezglutenski muffini s borovnicama

Zagrijte pećnicu na 190°C. Kalup za muffine od 12 šalica obložite papirnatim ulošcima. Stavite Schär brašno, šećer i prašak za pecivo u veliku zdjelu. Promiješajte pjenjačom ili vilicom da se sjedini. U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko, ulje, jaja i vaniliju....

Bulgur s piletinom i šarenim povrćem

Bulgur s piletinom i šarenim povrćem

Nasjeckamo luk, papriku i tikvice na kockice, mrkvu na trakice te šparoge na veće kolutiće. Piletinu narežemo na trakice i popržimo na vrućem ulju te posolimo i popaprimo. Pečenu piletinu izvadimo iz tave i stavimo na toplo. Na masnoću na kojoj se pekla piletina...

Marinirano miješano meso sa žara

Marinirano miješano meso sa žara

Meso narezati na odreske i staviti u marinadu napravljenu od smilja, ružmarina, soli, papra i mljevene paprike uz dodatak ulja. Ostaviti u marinadi cca sat vremena da poprimi okuse. Izvaditi ga iz marinade i lagano ispeći na roštilju. Krumpir prethodno prokuhati u...