Recepti

Recepti

Pureće party štangice

(za 4 osobe)
600 g purećih prsa
150 g bučinih koštica
4  jaja
oštro brašno
sol
papar
ulje za prženje
štapići drveni

Sastojci za umak:
200 ml čvrstog jogurta
200 ml kiselog vrhnja
1 režanj češnjaka
vlasac
sol
ljuti feferoni

Prilog:
1 kg batata
sol

Pureća prsa narezati na štapiće debljine prsta. Posoliti i popapriti sa svih strana, po želji dodati curry ili mljeveni kumin te ostaviti da se marinira.
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žutanjke posoliti i uz dodavanje brašna napraviti gustu smjesu u koju na kraju dodamo snijeg. Pureća prsa nabosti na štapiće.
Bučine koštice popržiti na tavi bez dodavanja masnoće, a zatim ih usitniti. Pureća prsa utisnuti u usitnjene koštice, zatim u smjesu od jaja pa ponovno u usitnjene koštice i odmah staviti u vruće ulje. Pržiti par minuta sa svih strana. Najbolje je pržiti u tavi tako da su slobodni dijelovi štapića naslonjeni na rub tave. Kad dobiju zlatnu boju staviti ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Za umak jogurt i kiselo vrhnje pomiješati s vlascem, češnjakom i solju. Ljute feferon dodati po vlastitom ukusu.

Za prilog predlažemo batat.
Batate oguliti i narezati na štapiće iste debljine te ih ispržiti u vrućem ulju. Nakon kratkog prženja, izvaditi ih iz ulja te ih staviti na papirnati ubrus i na kraju posoliti.

Pureće-party-štangice-ktc Pureće-party-štangice-ktc

Drugi recepti

Jaja punjena paštetom

Jaja punjena paštetom

Postupak: Jaja u ljusci kuhati u vodi oko 8 minuta. Na malo maslaca ispržiti češnjak, jetrica narezana na male komadiće i šampinjone na listiće.Po potrebi podlijevati goveđim temeljcem dok sve ne postane mekano i ispari većina tekućine. Maknuti s vatre, usitniti...

Jelenji sote s vrganjima i kestenima

Jelenji sote s vrganjima i kestenima

Priprema sotea: Jelenji but marinirati 2 dana u ulju. Crveni luk pirjati s jelenjim mesom narezanim na trakice, dodati začine i podlijevati s mesnim temeljcem. Kestene skuhati, očistiti, pola propasirati u umak,  a pola ostaviti cijele. Kad meso omekša ubaciti...

Jesensko varivo s PIK kobasicama

Jesensko varivo s PIK kobasicama

Priprema: Na maslinovom ulju lagano pirjati usitnjeni luk, narezanu mrkvu i celer na kockice, dodati poriluk narezan na kolutiće, narezane vrganje, češnjak i tikvu te lovorov list. Zaliti s vodom te dodati namočenu leću, začiniti i ostaviti kuhati, pred kraj u varivo...

Orahnjača

Orahnjača

Postupak pripreme: Kvasac rastopiti u 1 dl mlakog mlijeka i malo šećera, u brašno dodati kvasac, šećer, malo soli, žumanjke, otopljeni maslac i mlijeko. Zamijesiti tijesto, pokriti ga krpom i ostaviti da se digne. Pomiješamo orahe, grožđice, maslac, med i šećer te sve...