Recepti

Recepti

Salata od hobotnice

(normativ za 4 osobe)
1,6 kg hobotnice
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
5 dag češnjaka
10 dag kapara
10 dag maslina
10 dag mladog luka
50 dag krumpira
50 dag kruha
peršin
limun
cherry rajčica
rikola
papar, sol
aceto balsamico

Hobotnicu odmrznuti na sobnoj temperaturi, staviti ju u lonac u koji smo ulili vodu i bijelo vino i kuhati na laganoj vatri 60 min, tj. dok ne omekša. Izvaditi hobotnicu i dobro ju isprati pod hladnom vodom te ju narezati na kockice veličine 1 cm. Sačuvati tekućinu u kojoj se hobotnica kuhala.
Pripremiti umak na sljedeći način: pomiješati sitno sjeckani peršin, češnjak, kapare, masline i mladi luk narezan na sitne kolutiće te preliti s maslinovim uljem.
Krumpir skuhati, oguliti i narezati na ploške. Ohlađenu i narezanu hobotnicu izmiješati s umakom i kuhanim krumpirom, dodati sol, papar, aceto balsamico i vodu u kojoj se kuhala hobotnica, iscijediti malo limuna i sve dobro izmiješati.

U salatu dodati svježu rikolu i cherry rajčice te sve skupa još jedanput lagano promiješati. Tostirati kruh na grill tavi, složiti ga na tanjur te na kruh staviti salatu od hobotnice, pokapati s maslinovim uljem i acetom balsamicom.

Jelo je pripremio chef Miljenko iz KTC restorana „Barok“ Varaždin.

Salata od hobotnice Salata od hobotnice

Drugi recepti

PIK krvavice s kiselim zeljem

PIK krvavice s kiselim zeljem

Priprema: Na tavi zagrijemo ulje, stavimo sitno narezani luk i hamburger te sve zajedno popržimo i stavimo kiselo zelje. Začinima i dinstamo dok zelje ne omekša, krvavice stavimo u nauljeni pleh i stavimo u pećnicu na 180°C na 40 minuta. Dobar tek!

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Priprema: Batat ogulite, narežite na kockice i kuhajte u slanoj vodi. Za to vrijeme prepržite luk i češnjak na maslacu, dodajte piletinu narezanu na manje kockice i pirjajte dok meso ne omekša. Dodajte hokaido tikvu narezanu na iste kockice kao i meso. Kada tikva...

Svinjski lungić sa šampinjonima

Svinjski lungić sa šampinjonima

Priprema: Svinjski lungić očistiti od žilica i masnoće i narezati na medaljone debljine 2 cm te posoliti. U tavi na maslacu kratko prepržiti medaljone i nakon toga izvaditi ih i staviti na stranu. Na tavu dodati sitno sjeckani luk. Čim luk promijeni boju treba odmah...

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...