Recepti

Recepti

Salata od hobotnice

(normativ za 4 osobe)
1,6 kg hobotnice
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
5 dag češnjaka
10 dag kapara
10 dag maslina
10 dag mladog luka
50 dag krumpira
50 dag kruha
peršin
limun
cherry rajčica
rikola
papar, sol
aceto balsamico

Hobotnicu odmrznuti na sobnoj temperaturi, staviti ju u lonac u koji smo ulili vodu i bijelo vino i kuhati na laganoj vatri 60 min, tj. dok ne omekša. Izvaditi hobotnicu i dobro ju isprati pod hladnom vodom te ju narezati na kockice veličine 1 cm. Sačuvati tekućinu u kojoj se hobotnica kuhala.
Pripremiti umak na sljedeći način: pomiješati sitno sjeckani peršin, češnjak, kapare, masline i mladi luk narezan na sitne kolutiće te preliti s maslinovim uljem.
Krumpir skuhati, oguliti i narezati na ploške. Ohlađenu i narezanu hobotnicu izmiješati s umakom i kuhanim krumpirom, dodati sol, papar, aceto balsamico i vodu u kojoj se kuhala hobotnica, iscijediti malo limuna i sve dobro izmiješati.

U salatu dodati svježu rikolu i cherry rajčice te sve skupa još jedanput lagano promiješati. Tostirati kruh na grill tavi, složiti ga na tanjur te na kruh staviti salatu od hobotnice, pokapati s maslinovim uljem i acetom balsamicom.

Jelo je pripremio chef Miljenko iz KTC restorana „Barok“ Varaždin.

Salata od hobotnice Salata od hobotnice

Drugi recepti

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...

Tortilje s tunom

Tortilje s tunom

Priprema: U posudi pomiješajte kukuruz, sitno narezane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt te dodajte po želji sol i papar. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju. Zagrijte tortilju 30 sekundi sa svake...

Torta od poriluka

Torta od poriluka

Priprema: Poriluk očistite, narežite, operite i stavite na 10 min u kipuću vodu da se kratko prokuha. Posudu u kojoj ćete pripremati namažite uljem, na dno stavite polovicu poriluka, na njega stavite na ploške narezanu rajčicu, posipajte s krušnim mrvicama i prekrijte...

Kukuruzna zlevanka

Kukuruzna zlevanka

Priprema: Mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i vanilin šećer te dobro izmiksati. Smjesu preliti u kalup prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Šljive i vrhnje dodati na tako raspoređenu...