Recepti

Recepti

Salata od hobotnice

(normativ za 4 osobe)
1,6 kg hobotnice
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
5 dag češnjaka
10 dag kapara
10 dag maslina
10 dag mladog luka
50 dag krumpira
50 dag kruha
peršin
limun
cherry rajčica
rikola
papar, sol
aceto balsamico

Hobotnicu odmrznuti na sobnoj temperaturi, staviti ju u lonac u koji smo ulili vodu i bijelo vino i kuhati na laganoj vatri 60 min, tj. dok ne omekša. Izvaditi hobotnicu i dobro ju isprati pod hladnom vodom te ju narezati na kockice veličine 1 cm. Sačuvati tekućinu u kojoj se hobotnica kuhala.
Pripremiti umak na sljedeći način: pomiješati sitno sjeckani peršin, češnjak, kapare, masline i mladi luk narezan na sitne kolutiće te preliti s maslinovim uljem.
Krumpir skuhati, oguliti i narezati na ploške. Ohlađenu i narezanu hobotnicu izmiješati s umakom i kuhanim krumpirom, dodati sol, papar, aceto balsamico i vodu u kojoj se kuhala hobotnica, iscijediti malo limuna i sve dobro izmiješati.

U salatu dodati svježu rikolu i cherry rajčice te sve skupa još jedanput lagano promiješati. Tostirati kruh na grill tavi, složiti ga na tanjur te na kruh staviti salatu od hobotnice, pokapati s maslinovim uljem i acetom balsamicom.

Jelo je pripremio chef Miljenko iz KTC restorana „Barok“ Varaždin.

Salata od hobotnice Salata od hobotnice

Drugi recepti

Kremasti rižoto s piletinom i povrćem

Kremasti rižoto s piletinom i povrćem

Luk očistimo i nasjeckamo ga na sitno, pola piletine narežemo na kockice, a pola ostavimo kao odreske, narežemo dimljeni špek na kockice. U lonac stavimo 1,6 l vode, zasolimo i kada zakipi stavimo rižu te ju kuhamo na laganoj vatri dok ne postane al dente. U zagrijanu...

Bezglutenski muffini s borovnicama

Bezglutenski muffini s borovnicama

Zagrijte pećnicu na 190°C. Kalup za muffine od 12 šalica obložite papirnatim ulošcima. Stavite Schär brašno, šećer i prašak za pecivo u veliku zdjelu. Promiješajte pjenjačom ili vilicom da se sjedini. U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko, ulje, jaja i vaniliju....

Bulgur s piletinom i šarenim povrćem

Bulgur s piletinom i šarenim povrćem

Nasjeckamo luk, papriku i tikvice na kockice, mrkvu na trakice te šparoge na veće kolutiće. Piletinu narežemo na trakice i popržimo na vrućem ulju te posolimo i popaprimo. Pečenu piletinu izvadimo iz tave i stavimo na toplo. Na masnoću na kojoj se pekla piletina...

Marinirano miješano meso sa žara

Marinirano miješano meso sa žara

Meso narezati na odreske i staviti u marinadu napravljenu od smilja, ružmarina, soli, papra i mljevene paprike uz dodatak ulja. Ostaviti u marinadi cca sat vremena da poprimi okuse. Izvaditi ga iz marinade i lagano ispeći na roštilju. Krumpir prethodno prokuhati u...