Recepti

Recepti

Uskrsna pinca

200 ml svježeg mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
550 g  glatkog brašna
120 g šećera
50 g maslaca
50 ml ulja
3 žumanjka
2 prstohvata soli
1 žlica ruma
1 jabuka
po želji korica jedne naranče

Dodatno:
1 jaje
po želji listići badema

U posudu dodamo sve sastojke te mikserom mijesimo tijesto cca 5 min, tj. dok ne dobijemo glatku teksturu. Jabuku naribamo na sitni ribež, dodamo u tijesto te umijesimo dok se ne lijepo ne poveže. Tijesto izvadimo, malo ga pobrašnimo da bi ga lakše oblikovali te ga premjestimo u blago nauljenu posudu i ostavimo da se diže u toploj prostoriji oko 2 sata.
Kada se tijesto diglo, podijelimo ga na dva jednaka dijela i napravimo kugle. Pleh od pećnice obložimo papirom za pečenje te svoje pince stavimo na njih. Vilicom izmutimo jedno jaje i premažemo pince po vrhu i pomoću noža napraviti x ili križ i posipamo ih listićima badema. Ostavimo ih da se dižu još 1 sat, a zatim zagrijati pećnicu na 180° C. U zagrijanu pećnicu stavimo peći pince cca 45 min.

Uskrsna pinca

Drugi recepti

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...

Tortilje s tunom

Tortilje s tunom

Priprema: U posudi pomiješajte kukuruz, sitno narezane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt te dodajte po želji sol i papar. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju. Zagrijte tortilju 30 sekundi sa svake...

Torta od poriluka

Torta od poriluka

Priprema: Poriluk očistite, narežite, operite i stavite na 10 min u kipuću vodu da se kratko prokuha. Posudu u kojoj ćete pripremati namažite uljem, na dno stavite polovicu poriluka, na njega stavite na ploške narezanu rajčicu, posipajte s krušnim mrvicama i prekrijte...

Kukuruzna zlevanka

Kukuruzna zlevanka

Priprema: Mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i vanilin šećer te dobro izmiksati. Smjesu preliti u kalup prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Šljive i vrhnje dodati na tako raspoređenu...