Recepti

Recepti

Uskrsni ručak

  1. Sastojci:
    2,5 kg mladog odojka
    200 g mladog luka
    400 g mješavine za francusku salatu
    2 žlice majoneze
    1 kuhano jaje
    2 veća kisela krastavca
    sol, papar

2. Sastojci:
100 g kukuruznog brašna
400 g glatkog pšeničnog brašna
20 g kvasca
1 rolana šunka (cca 1 kg)
4 tvrdo kuhana jaja
1 žlica umaka od hrena
2 žlice majoneze
sol, šećer, ulje

  1. Svinjsko pečenje s francuskom salatom i mladim lukom – priprema:

    Meso u komadu nasoliti dan ranije. Peći u pećnici na 180°C cca 2 sata. Mješavinu za francusku salatu skuhati u slanoj vodi, ohladiti te pomiješati s majonezom, tvrdo kuhanim jajem i kiselim krastavcima narezanima na manje kockice. Začiniti po želji. Mladi luk oprati i očistiti.

2. Šunka u kukuruznom kruhu s punjenim jajima – priprema:

Šunku kuhati cca 1 sat i ostaviti da se ohladi. Kukuruzno brašno preliti s cca 3 dl kipuće vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. U ohlađene brašno dodati još pšenično brašno, 1 žlicu šećera, 2 žlice ulja, malo soli i kvasac. Zamijesiti glatko tijesto s malo mlake vode da nije pretvrdo ni premekano. Ostaviti na toplome da se udvostruči. Razvaljati u četvrtasti oblik.
Ohlađenu šunku koju smo cijelu premazali jajetom, zamotati u tijesto i staviti na lim na masni papir te peći u zagrijanoj pećnici na 180°C. Dok počne dobivati zlatnu boju, prekriti folijom i još peći cca 40 min. Rezati ohlađeno. Jaja kuhati 10 min u slanoj vodi, rashladiti u hladnoj vodi i oguliti. Prerezati na pola i izvaditi žumanjak. Žumanjak pomiješati s hrenom i majonezom i time puniti jaja.


Dobar tek!

 

Drugi recepti

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...

Tortilje s tunom

Tortilje s tunom

Priprema: U posudi pomiješajte kukuruz, sitno narezane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt te dodajte po želji sol i papar. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte tortilju. Zagrijte tortilju 30 sekundi sa svake...

Torta od poriluka

Torta od poriluka

Priprema: Poriluk očistite, narežite, operite i stavite na 10 min u kipuću vodu da se kratko prokuha. Posudu u kojoj ćete pripremati namažite uljem, na dno stavite polovicu poriluka, na njega stavite na ploške narezanu rajčicu, posipajte s krušnim mrvicama i prekrijte...

Kukuruzna zlevanka

Kukuruzna zlevanka

Priprema: Mikserom izmiješati jaja i šećer. Dodati ulje, kukuruzno i glatko brašno, prašak za pecivo, jogurt i vanilin šećer te dobro izmiksati. Smjesu preliti u kalup prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti. Šljive i vrhnje dodati na tako raspoređenu...