Recepti

Recepti

Uskrsni ručak

  1. Sastojci:
    2,5 kg mladog odojka
    200 g mladog luka
    400 g mješavine za francusku salatu
    2 žlice majoneze
    1 kuhano jaje
    2 veća kisela krastavca
    sol, papar

2. Sastojci:
100 g kukuruznog brašna
400 g glatkog pšeničnog brašna
20 g kvasca
1 rolana šunka (cca 1 kg)
4 tvrdo kuhana jaja
1 žlica umaka od hrena
2 žlice majoneze
sol, šećer, ulje

  1. Svinjsko pečenje s francuskom salatom i mladim lukom – priprema:

    Meso u komadu nasoliti dan ranije. Peći u pećnici na 180°C cca 2 sata. Mješavinu za francusku salatu skuhati u slanoj vodi, ohladiti te pomiješati s majonezom, tvrdo kuhanim jajem i kiselim krastavcima narezanima na manje kockice. Začiniti po želji. Mladi luk oprati i očistiti.

2. Šunka u kukuruznom kruhu s punjenim jajima – priprema:

Šunku kuhati cca 1 sat i ostaviti da se ohladi. Kukuruzno brašno preliti s cca 3 dl kipuće vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. U ohlađene brašno dodati još pšenično brašno, 1 žlicu šećera, 2 žlice ulja, malo soli i kvasac. Zamijesiti glatko tijesto s malo mlake vode da nije pretvrdo ni premekano. Ostaviti na toplome da se udvostruči. Razvaljati u četvrtasti oblik.
Ohlađenu šunku koju smo cijelu premazali jajetom, zamotati u tijesto i staviti na lim na masni papir te peći u zagrijanoj pećnici na 180°C. Dok počne dobivati zlatnu boju, prekriti folijom i još peći cca 40 min. Rezati ohlađeno. Jaja kuhati 10 min u slanoj vodi, rashladiti u hladnoj vodi i oguliti. Prerezati na pola i izvaditi žumanjak. Žumanjak pomiješati s hrenom i majonezom i time puniti jaja.


Dobar tek!

 

Drugi recepti

Zdravo varivo

Zdravo varivo

Postupak: Ječmenu kašu namočiti u vodi preko noći. Na ulju pržiti luk, dodati slaninu i mrkvu. Zaliti temeljcem ili vodom, dodati ječmenu kašu i grašak te kad zavrije ubaciti krumpir narezan na manje kocke. Začiniti po želji i dodati list lovora. Jelo je gotovo dok su...

Veseli rižoto

Veseli rižoto

Postupak: Povrće narezati na veće kockice. Izdinstati luk na maslacu te dodati ostalo povrće, pomiješati i dinstati na laganoj vatri dok ne omekša. Rižu posebno skuhati, ali ne do kraja. Sve zajedno pomiješati, zaliti s malo temeljca i vinom da se sve poveže i riža...

Jednostavna tjestenina sa šparogama

Jednostavna tjestenina sa šparogama

Postupak: Rastopite maslac, dodajte brašno i napravite svjetlu zapršku. Zalijte ju slatkim vrhnjem, posolite, popaprite i dodajte parmezan. Dobro promiješajte i dodajte šparoge i kuhajte nekoliko minuta. U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte tjesteninu, zatim ju...

Lagane pureće rolice

Lagane pureće rolice

Postupak: Puretinu izrezati na veće odreske, potući i posoliti. Zatim izrezati trake cca 3 cm širine i u to zamotati šunku i sir, i rubove pričvrstiti čačkalicom. Rolice posložiti u lim za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici cca 30 min na 180°C dok ne dobije zlatno...