Recepti

Recepti

Varivo od oslića

Sastojci za riblji temeljac:
500 g oslića bez glave-ostaci od filetiranja
50 g celera
100 g mrkve
50 g crvenog luka
1 režanj češnjaka
20 g peršin lista
sol
papar u zrnu
lovor list

Sastojci za umak:
100 g crvenog luka
200 ml bijelog vina
250 ml pasirane rajčice
150 ml maslinovog ulja
450 g graška
riblji temeljac
lovor list
vegeta chilli natur
sol
2 režnja češnjaka

Sastojci za knedle od oslića:
file oslića
100 g griza
50 g maslaca
1 jaje
30 g peršin lista
sol
papar mljeveni bijeli

Oslića filetirati i file usitniti sa štapnim mikserom.
Iz filea istisnuti višak vode i ostaviti za pripremu knedla.

Za pripremu ribljeg temeljca u 1,5 l vode dodati ostatke od filetiranja(kosti, koža…), celer, mrkvu, crveni luk, češnjak i začine te kuhati na laganoj vatri oko sat vremena.

Na maslinovom ulju popržiti crveni luk i češnjak te zatim podlijati s vinom. Kad vino ishlapi dodati pasiranu rajčicu, grašak i zalijati s ribljim temeljcem.
Dodati začine po vlastitom ukusu i ostaviti da se polako kuha.

Od griza, jaja, maslaca, sjeckanog peršina i usitnjenog oslića napraviti masu za knedle. U knedle dodati malo soli i mljevenog bijelog papra.
Odmah po završetku miješanja, uz pomoć 2 žlice, ukuhavati knedle od oslića u umak koji lagano vrije. Kad sve knedle stavimo u umak ostaviti da lagano vrije 15 minuta. Još jedanput probati i ako treba, dodatno začiniti. Varivo skinuti s vatre i ostaviti još 15 minuta poklopljeno prije serviranja.

Jelo je pripremio chef Josip iz restorana Ivanec.

Drugi recepti

PIK krvavice s kiselim zeljem

PIK krvavice s kiselim zeljem

Priprema: Na tavi zagrijemo ulje, stavimo sitno narezani luk i hamburger te sve zajedno popržimo i stavimo kiselo zelje. Začinima i dinstamo dok zelje ne omekša, krvavice stavimo u nauljeni pleh i stavimo u pećnicu na 180°C na 40 minuta. Dobar tek!

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Piletina s hokaido tikvom i pireom od batata

Priprema: Batat ogulite, narežite na kockice i kuhajte u slanoj vodi. Za to vrijeme prepržite luk i češnjak na maslacu, dodajte piletinu narezanu na manje kockice i pirjajte dok meso ne omekša. Dodajte hokaido tikvu narezanu na iste kockice kao i meso. Kada tikva...

Svinjski lungić sa šampinjonima

Svinjski lungić sa šampinjonima

Priprema: Svinjski lungić očistiti od žilica i masnoće i narezati na medaljone debljine 2 cm te posoliti. U tavi na maslacu kratko prepržiti medaljone i nakon toga izvaditi ih i staviti na stranu. Na tavu dodati sitno sjeckani luk. Čim luk promijeni boju treba odmah...

Hladna salata s lososom

Hladna salata s lososom

Priprema: Tjesteninu skuhajte al dente. Skuhajte brokulu i grašak te dobro ocijedite i ostavite da se ohladi. Dimljeni losos narežite na kockice. U posudi pomiješajte tjesteninu, povrće, losos, maslinovo ulje i limunov sok te začinite po želji. Ako nije dovoljno...