Recepti

Recepti

Zapečena sarma

Sastojci:
1 glavica kiselog zelja
600 g junećeg mljevenog mesa
1 luk
1 češanj češnjaka
100 g pancete
1 jaje
3 dl mlijeka
150 g suhog kruha
150 g sira trapista
sol
papar

Za bechamel umak:
100 g maslaca
6 dl mlijeka
brašno
sol

Priprema:
Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini.
Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa uz stalno miješanje ulijemo mlijeko. Začinimo po ukusu i kuhamo par minuta dok se umak ne počne zgušnjavati.
Punimo listove kiselog zelja dobivenom smjesom i zamotamo ih u sarmice. Na dno posude za pečenje narežemo kiseli kupus koji nam je višak te na njega složimo sarmice. Na kraju sarmice prelijemo s bešamel umakom i pečemo ih u pećnici na 175 stupnjeva 45 minuta.
Na polovici pečenja posipamo jelo ribanim sirom pa nastavimo peći do kraja.
Poslužimo uz kuhanu rižu ili neki drugi prilog po želji.
Dobar tek!

Drugi recepti

Zdravo varivo

Zdravo varivo

Postupak: Ječmenu kašu namočiti u vodi preko noći. Na ulju pržiti luk, dodati slaninu i mrkvu. Zaliti temeljcem ili vodom, dodati ječmenu kašu i grašak te kad zavrije ubaciti krumpir narezan na manje kocke. Začiniti po želji i dodati list lovora. Jelo je gotovo dok su...

Veseli rižoto

Veseli rižoto

Postupak: Povrće narezati na veće kockice. Izdinstati luk na maslacu te dodati ostalo povrće, pomiješati i dinstati na laganoj vatri dok ne omekša. Rižu posebno skuhati, ali ne do kraja. Sve zajedno pomiješati, zaliti s malo temeljca i vinom da se sve poveže i riža...

Jednostavna tjestenina sa šparogama

Jednostavna tjestenina sa šparogama

Postupak: Rastopite maslac, dodajte brašno i napravite svjetlu zapršku. Zalijte ju slatkim vrhnjem, posolite, popaprite i dodajte parmezan. Dobro promiješajte i dodajte šparoge i kuhajte nekoliko minuta. U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte tjesteninu, zatim ju...

Lagane pureće rolice

Lagane pureće rolice

Postupak: Puretinu izrezati na veće odreske, potući i posoliti. Zatim izrezati trake cca 3 cm širine i u to zamotati šunku i sir, i rubove pričvrstiti čačkalicom. Rolice posložiti u lim za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici cca 30 min na 180°C dok ne dobije zlatno...