Recepti

Recepti

Zapečena sarma

Sastojci:
1 glavica kiselog zelja
600 g junećeg mljevenog mesa
1 luk
1 češanj češnjaka
100 g pancete
1 jaje
3 dl mlijeka
150 g suhog kruha
150 g sira trapista
sol
papar

Za bechamel umak:
100 g maslaca
6 dl mlijeka
brašno
sol

Priprema:
Na ulju pržimo sitno sjeckani luk i pancetu. U posudi pomiješamo meso, jaje, kruh namočen u mlijeku i izdrobljen, pečeni luk i pancetu te začinimo. Dobro promiješamo rukom da se smjesa sjedini.
Za bešamel umak zagrijemo maslac, pržimo na njemu malo brašna pa uz stalno miješanje ulijemo mlijeko. Začinimo po ukusu i kuhamo par minuta dok se umak ne počne zgušnjavati.
Punimo listove kiselog zelja dobivenom smjesom i zamotamo ih u sarmice. Na dno posude za pečenje narežemo kiseli kupus koji nam je višak te na njega složimo sarmice. Na kraju sarmice prelijemo s bešamel umakom i pečemo ih u pećnici na 175 stupnjeva 45 minuta.
Na polovici pečenja posipamo jelo ribanim sirom pa nastavimo peći do kraja.
Poslužimo uz kuhanu rižu ili neki drugi prilog po želji.
Dobar tek!

Drugi recepti

Rolada od vepra

Rolada od vepra

Postupak: Rolada od vepra U mljeveno meso dodamo sol, papar i jaje te sve dobro izmiješamo. Od smjese napravimo veliku četvrtastu šniclu, na nju stavimo ploške šunke, trake crvene paprike i sira te zarolamo u roladu koju omotamo sa šnitama špeka. Roladu uvijemo...

Božićni keksi s cimetom

Božićni keksi s cimetom

Priprema: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i orašaste plodove. U drugoj posudi pomiješajte jaja, smeđi šećer, med, maslac i vanilin šećer te tome dodajte smjesu brašna i orašastih plodova. Sve zajedno zamijesite u kompaktnu smjesu i ostavite pola sata u...

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Pečena purica punjena brusnicama i karameliziranim lukom

Priprema: Kruh narežemo na kockice, stavimo u zdjelu i zalijemo s mlijekom da se namoči. U tavi zagrijemo maslac pa dodamo narezani luk i dinstamo dok ne pocrveni, a zatim dodamo šećer, aceto balzamico i brusnice te kuhamo oko 10 min. Ostavimo da se malo ohladi,...

Orada u škartocu

Orada u škartocu

Priprema: Orade očistiti, oprati i osušiti, izvana i iznutra posoliti i posuti suhim bosiljkom. Krumpir oguliti, očistiti mrkvu i češnjak te sve povrće posoliti i popapriti i narezati na tanke ploške zajedno s limunom. Na pleh za pečenje prvo staviti papir za pečenje...